Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

LIETEBERG

3,0 km (4100 stappen)   45 min    groen
Parking

Munsterbos - Instapplaats Hoefaert

Downloaden voor GPS Printen


Deze korte wandeling laat je kennismaken met het natuurgebied Hoefaert, beheerd door natuurvereniging Orchis vzw. Je wandelt er bovendien in het erkende stiltegebied Zwarteput.

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: groen
Afstand: 3,0 km
Duur wandeling: 45 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Akkers / weilanden, Stiltegebied
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Stevige schoenen of laarzen aandoen
  • Pas op voor teken!
  • Gebruik insectenwerend middel in de zomer

Naast een goed uitgerust bezoekersonthaal vind je hier ook het populaire Blotevoetenpad. In Entomopolis is de blik op de aarde gericht en ontdek je de fascinerende wereld van de insecten. Entomopolis leert je speels en interactief dat insecten nuttig en niet akelig zijn.

Meer informatie op www.nationaalparkhogekempen.be/nl

Natuur op je weg

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Natuurpunt wilt meer natuur, betere natuur en natuur voor iedereen.

Orchis vzw www.orchisvzw.be

Orchis vzw is een regionale natuur- en milieuvereniging die zich inzet voor de bescherming en het behoud van natuur en milieu in limburg.

Limburgs Landschap vzw - www.limburgs-landschap.be

 Limburgs Landschap koopt, beheert en richt natuurlandschappen in. Daarnaast laat de vereniging iedereen kennismaken met haar natuur door de beherende gebieden zoveel mogelijk open te stellen.

Uitgebreide beschrijving

Het natuurgebied Hoefaert wordt beheerd door natuurvereniging Orchis. Het bevindt zich op de laatste uitlopers (ten westen) van het Kempens Plateau. De grote afwisseling met verschillende types bossen,
weilanden, oude visvijvers, poelen en de snelstromende, diep in het landschap insnijdende Munsterbeek maken dit gebied landschappelijk en biologisch zeer waardevol.

Een stiltegebied is een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Deze zijn schaars in Vlaanderen! Het stiltegebied Zwarteput is gelabeld met 3 sterren en dankt zijn naam aan een oud bronnengebied.
Het ligt op de overgang tussen Kempen en Haspengouw waardoor het kenmerken heeft van beide geografische streken. Op het pad vind je stiltestenen met poëtische teksten van o.a. Bernard Dewulf, Leonard Nolens, Herman Rohaert, Willem Vermandere en Jeroen Brouwers.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's