Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Ontdek de mooiste
wandelroutes in Limburg

Pittoreske dorpen in de Maasvallei, glooiende akkers en boomgaarden in Haspengouw en Voeren, een natte wildernis in Kempen-Broek, 1001 vijvers in De Wijers, avontuur in Bosland en de weidse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Limburg heeft voor elke wandelaar wat moois in petto! De regionale landschappen maken - samen met hun partners - al jaren werk van natuur en landschap. Kwaliteit ligt immers in onze natuur!

Bekijk wandelroutes
De Groote Heide RivierPark Maasvallei Haspengouw Vallei van de Zwarte Beek Voeren Sint-Pietersberg Grenspark Kempen-Broek Nationaal Park Hoge Kempen De Wijers Bosland

Nieuws

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS WANDELONDERZOEK

Hou jij van wandelen en geraak jij vlot aan de praat met mensen? Dan ben jij mischien de persoon die we zoeken!

Voor een studie over het wandelen in Limburg zijn we op zoek naar vrijwilligers die een drietal keer per maand enkele uurtjes kunnen vrijmaken om korte enquetes af te nemen in de Limburgse wandelgebieden.

Het onderzoek loopt tussen maart en september 2023 en je mag zelf bepalen welke maanden je beschikbaar bent.

We bieden je een vrijwilligersvergoeding aan en je krijgt de kans om mee te werken

Lees meer

National Park Trail: lange-afstandswandeling van meer dan 100km!

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied van 12.000 ha met meer dan 440 km aan wandelpaden. Naast de vele korte wandellussen, tussen 2 en 20 km, is er ook de lange-afstandswandeling van 110km, genaamd de National Park Trail!

De National Park Trail heeft heel wat verrassingen in petto: 7 beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen. Het is één van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je gedurende meer dan 100km weinig bebouwing en/of verkee

Lees meer
wandelbox

Wandelen in Limburg Wandelbox

Alle wandelkaarten van Limburg ter waarde van 64 euro, voor slechts 34,90 euro in één handige box!

Meer informatie

Lees meer over...

Haspengouw: het Toscane van het noorden.

Zuid-Limburg wordt ook wel eens het Toscane van het noorden genoemd. En dat is niet voor niets. Glooiende akkers, bloeiende bermen, hoogstamfruitbomen en mooie beekvalleien typeren het Haspengouwse landschap. Van het rijke verleden zijn hier nog veel zichtbare sporen zoals Romeinse grafheuvels, de Romeinse Weg, het Fruitspoor, Romaanse kerkjes en kapellen, imposante kastelen en hoeves.

Wandelen in de Lommelse Sahara in Bosland

De grote zandvlakte van de Lommelse Sahara lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring. In dit wandelgebied vind je toffe speelelementen, de land-art kunstwerken van Will Beckers in het speelbos en de befaamde uitkijktoren terug!

Sint-Pietersberg: tussen Jeker en Maas

Op de grens van Nederland, Vlaanderen en Wallonië strekt zich tussen de Jeker- en de Maasvallei een acht kilometer lange heuvelrug uit: De Sint-Pietersberg. Dit kalkplateau bestaat uit een mozaïek van bosjes, boomgaarden, kalkgraslanden en groeves en biedt indrukwekkende panorama’s op de Maas, het Albertkanaal en de Jekervallei. Dit is een unieke streek, met pittoreske dorpjes, forten en kastelen, tal van waterlopen, een bewogen geschiedenis en een uitzonderlijke natuur.

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Het Nationaal Park in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As.
Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Zes toegangspoorten helpen je op weg.

RivierPark Maasvallei: Wilde riviernatuur in het hart van beide Limburgen

De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt 40 km lang de Belgisch Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Het RivierPark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken … met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Het is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen. Kom en beleef het RivierPark met al je zintuigen.

Grenspark Kempen~Broek

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Je kan hier niet alleen wandelen maar ook fietsen, mountainbiken, paardrijden en mennen. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis.