Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

LIETEBERG

10,3 km (13900 stappen)   2 u 34 min    geel
Parking Bezoekersonthaal

Lieteberg - Instapplaats Krieckaert
Lieteberg - Instapplaats Roelen

Downloaden voor GPS Printen


Deze route langs bossen en akkers brengt je tot in het stilste deel van het Stiltegebied Zwarteput.

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: geel
Afstand: 10,3 km
Duur wandeling: 2 u 34 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Akkers / weilanden, Stiltegebied
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Je wandelt door een beekvallei, aangepast schoeisel of laarzen zijn aangeraden!
  • Het eerste stuk van de route langs de Warmbeek - omgeving de Kluis - is niet toegankelijk voor wandelwagens, de rest van de route is wel toegankelijk met avontuurlijke kinderwagens. Je kan de route dus eventueel lopen door twee keer langs hetzelfde stukje gele lus ten oosten van de Kluis te passeren ipv langs de beek.
  • Graag honden aan de leiband
  • Er is horecagelegenheid bij de beide startplaatsen

Wandelkaart

Je kan de wandelkaart met wandellussen van de Warmbeekvallei niet verkrijgen via onze webshop. Je kan de kaart bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Voor deze wandellus kan je vertrekken bij de Achelse Kluis of bij Domein De Bever. Je ontdekt verschillende stukken van de beekvallei, net voorbij de Achelse Kluis langs de Warmbeek tussen de graslanden om even verderop de droger gelegen dennenbossen in te duiken. Bij Domein de Bever loop je langs de grote vijver. Deze wordt in de wintermaanden soms leeggelaten zodat er geen vissen in zitten, zo krijgen amfibieën meer kansen. De vele lindes langs de Beverbekerdijk en de kastanjes bij de Laathoeve en bij de Achelse Kluis zorgen voor uniek veel nestgelegenheid voor vleermuizen, die hier in de omgeving dan ook talrijk aanwezig zijn. Een avondwandeling laat je volop genieten van hun vliegkunsten. Langs de hoger gelegen dennenbossen keer je terug naar de startplaats aan de Achelse Kluis

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.
Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.
Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's