Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Sahara

5,7 km (7800 stappen)   1 u 26 min    oranje
Leuk voor kinderen Horeca Parking

Startplaats: Sportveldenstraat 10, Lommel Nationaal Park Bosland: Sahara - startplaats Soeverein

Downloaden voor GPS Printen


Let op! vertrek je vanaf parking Soeverein moet je eerst een aanlooproute volgen (bruinen kruisjes, 630 m), de totale route wordt dan 7,7 km. De Sahara is met reden verkozen tot één van de mooiste plekjes in de Lage Kempen. Heel onverwacht duikt in het

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: oranje
Afstand: 5,7 km
Duur wandeling: 1 u 26 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Zand / landduinen, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

 • Wegens het losse zand is de wandeling vooral in de omgeving van de waterplas moeilijk tot onmogelijk met wandelwagens en rolstoelen.
 • Tijdens je wandeling passeer je een hondenlosloopzone 
 • Honden graag aan de leiband
 • In dit gebied zijn verschillende kindvriendelijke elementen aanwezig
 • Er is horeca aanwezig
 • Openbaar vervoer: dichtstbijzijnde lijn 58 Beringen - Lommel, halte Lommel Speeltuin

Let op!

 • Vertrek je vanaf de Soeverein moet je eerst de bruine kruisjes volgen (1 km) tot de start van de oranje wandeling, de tocht is dan in totaal 7,7 km.
 • Op vakantie in Vossemeren? Volg de bruine kruisjes (1 km) vanaf de Park Plaza tot de start van de blauwe wandeling.
 • Je kan ook je eigen tocht samenstellen via het wandelknooppuntennetwerk Nationaal Park Bosland


Uitlenen hangmat:
Je kan de hangmat gratis uitlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein. Je moet wel een waarborg van 50 euro betalen of je identiteitskaart afgeven, die je terugkrijgt wanneer je de hangmat weer binnenbrengt. Speciaal voor de allerkleinsten is er ook een babyhangmat beschikbaar. Uitlenen kan van 15 maart tot 15 oktober.
​Info: balie De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel, T 011 399 620. Reserveer bij voorkeur op voorhand om jezelf van zo’n superleuke Bosland-hangmat te verzekeren.
Gasten van Vossemeren kunnen aan de infobalie bij de ingang ook een hangmat uitlenen.

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

De oranje route laat je kennismaken met de mooiste plekjes van de Sahara. De wandeling volgt grotendeels de blauwe route maar biedt nog meer afwisseling. Onderweg ontdek je de monumentale voetgangersbrug en krijg je mooie vergezichten over heide en landbouwlandschappen.

Wie hier komt wandelen waant zich in de woestijn … De Sahara is met reden in 2018 verkozen tot mooiste wandeling van het land! De grote, helderblauwe waterplas duikt als een fata morgana op in de zandvlakte. Het frisse water trekt volop watervogels aan. De omliggende naaldbossen en enkele architecturale hoogstandjes in de buurt maken dit een wel zéér bijzondere wandeling. Beklim zeker de unieke uitkijktoren voor een prachtig zicht over Nationaal Park Bosland. Voor kinderen is er een mysterieus speelbos met natuurlijke speelelementen van wilgentakken, gemaakt door kunstenaar Will Beckers.

Onze tips:

 • Neem een picknick mee en lunch aan de speelse picknicktafels. Zeno Zandloopkever neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht in het zand!
 • Tussen 15 maart en 15 oktober kan je een gratis hangmat uitlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein: ophangen aan de boom en relaxen maar! 

Tip met kinderen! Schattenjagers kunnen zich hier uitleven, in het gebied zijn maar liefst twee schatzoektochten!

 • De schatzoektocht van Kapitein Korrel. Voor € 6 koop je de schatzoektocht van Kapitein Korrel samen met die van Bostrol Bobl (Resterheide), Wenke Wortel (Heesakkerpark) en Tommy Twijgman (In den Brand). Je krijgt de vier boekjes boordevol avontuur, een kompas en Boslandpotlood. En natuurlijk de sleutel tot de schatkisten! Deze tocht vertrekt bij de startplaats bij De Soeverein.
  Meer informatie over Kapitein Korrel vind je op www.nationaalparkbosland.be en op www.visitlommel.be.
 • Op zoek naar de schat van Koning Leeuw, deze tocht is gratis toegankelijk. Je kan kiezen tussen een korte tocht van 3,5 km die geschikt is voor wandelwagens of de langere avonturentocht van 7,8 km. De schattentocht start aan de grindparking Lossingsweg (bij het kanaal).
  Meer informatie over Koning Leeuw vind je op de website van www.visitlommel.be.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's