Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Sahara

3,0 km (4100 stappen)   45 min    blauw
Leuk voor kinderen Horeca Parking

Startplaats: Sportveldenstraat 10, Lommel Bosland: Sahara - startplaats Soeverein

Downloaden voor GPS Printen


Onderweg kunnen kinderen zich kunnen overal uitleven. Er is het prachtige speelbos met wilgenkunstwerken, speelelementen en een geweldige reuzenzandbak. Beklim zeker de hoge uitkijktoren en bewonder de Lommelse Sahara en omgeving uit de lucht. Tip: neem zeker je picknick mee en eet hem op bij de speelpicknicktafels van Zeno Zandloopkever! In de zomer kan je in de Soeverein een gratis hangmat uitlenen.

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: blauw
Afstand: 3,0 km
Duur wandeling: 45 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Zand / landduinen, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

LET OP!
Wegens overlast door te talrijk aanwezige 'strandtoeristen' wordt de zandvlakte bij de waterplas afgesloten tot eind augustus. De oranje en rode route werden tijdelijk een stukje omgeleid. Je kan de aangepaste bewegwijzering op terrein volgen.

 • Wegens het losse zand is de wandeling vooral in de omgeving van de waterplas moeilijk tot onmogelijk met wandelwagens en rolstoelen.
 • Tijdens je wandeling passeer je een hondenlosloopzone 
 • Honden graag aan de leiband
 • In dit gebied zijn verschillende kindvriendelijke elementen aanwezig
 • Er is horeca aanwezig
 • Het wandelgebied is bereikbaar met het openbaar vervoer: bus 29 en 713

  Let op!
 • vertrek je vanaf de Soeverein moet je eerst de bruine kruisjes volgen tot de start van de blauwe wandeling, de tocht is dan 4,4 km
 • Op vakantie in Vossemeren? Volg de bruine kruisjes (1 km) vanaf de Park Plaza tot de start van de blauwe wandeling

Uitlenen hangmat:
Je kan de hangmat gratis uitlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein. Je moet wel een waarborg van 50 euro betalen of je identiteitskaart afgeven, die je terugkrijgt wanneer je de hangmat weer binnenbrengt. Speciaal voor de allerkleinsten is er ook een babyhangmat beschikbaar. Uitlenen kan van 15 maart tot 15 oktober. 
​Info: balie De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel, T 011 54 84 00. Reserveer bij voorkeur op voorhand om jezelf van zo’n superleuke Bosland-hangmat te verzekeren.
Gasten van Vossemeren kunnen aan de infobalie bij de ingang ook een hangmat uitlenen.

 

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

De blauwe route laat je kennismaken met de mooiste plekjes van de Sahara. Het is dé kinderwandeling in de Sahara. Volg vanaf de soeverein eerst de bruine kruisjes (700 m) om tot aan de start van de blauwe route in de Sahara te komen. De wandeling biedt volop afwisseling voor jong en oud.

Wie hier komt wandelen waant zich in de woestijn … De Sahara is met reden in 2018 verkozen tot mooiste wandeling van het land! De grote, helderblauwe waterplas duikt als een fata morgana op in de zandvlakte. Het frisse water trekt volop watervogels aan. De omliggende naaldbossen en enkele architecturale hoogstandjes in de buurt maken dit een wel zéér bijzondere wandeling. Beklim zeker de unieke uitkijktoren voor een prachtig zicht over Bosland. Voor kinderen is er een mysterieus speelbos met natuurlijke speelelementen van wilgentakken, gemaakt door kunstenaar Will Beckers.

Onze tips:

 • Neem een picknick mee en lunch aan de speelse picknicktafels. Zeno Zandloopkever neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht in het zand!
 • Tussen 15 maart en 15 oktober kan je een gratis hangmat uitlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein: ophangen aan de boom en relaxen maar! 
 • Ga op schattenjacht!
  In Sahara ligt een heuse schat verborgen. Voor € 6 koop je de schatzoektocht van Kapitein Korrel samen met die van Bostrol Bobl (Resterheide), Wenke Wortel (Heesakkerpark) en Tommy Twijgman (In den Brand). Je krijgt de vier boekjes boordevol avontuur, een kompas en Boslandpotlood. En natuurlijk de sleutel tot de schatkisten!
  Meer informatie vind je op www.bosland.be en op www.lommel.be.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's