Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Munsterbos

4,0 km (5400 stappen)   1 u 0 min
Horeca Parking

Munsterbos, startplaats Munsterbilzen Dorp

Downloaden voor GPS Printen

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: groen
Afstand: 4,0 km
Duur wandeling: 1 u 0 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer


Praktische info

  • Stevige schoenen of laarzen zijn aangeraden.
  • Pas op voor teken, gebruik een insectwerend middel in de zomer.
  • Honden zijn welkom aan de leiband.

Natuur op je weg

Drie natuurverenigingen (Limburgs Landschap, Natuurpunt, Orchis) en de Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur & Bos), zetten zich in voor het behoud, herstel en beheer van schitterende bos- en natuurdomeinen in dit overgangsgebied tussen de Hoge Kempen en Haspengouw.

Ze doen dat met de hulp van de betrokken gemeenten (Bilzen, Lanaken, Zutendaal), de provincie Limburg, de Regionale Landschappen (Kempen & Maasland en Haspengouw & Voeren) en natuurlijk niet te vergeten tal van vrijwilligers.

Verder helpt de Bosgroep Limburg boseigenaren met een natuurvriendelijk bosbeheer en zetten de gemeenten volop in op hun gemeentebossen en parken. De Vlaamse Waterweg tekent onder andere voor bloemrijke bermen langs het Albertkanaal.

Uitgebreide beschrijving

Deze wandelroute start in de dorpskern van Munsterbilzen met een aanlooproute van 1,4 km die je meteen onderdompel in het Bilzens erfgoed. Zo passeer je de voormalige abdij en Medisch centrum St.-Jozef, het abdissenhuis, de Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming Kerk en kasteel Edelhof. Deze lus van 4 km brengt je vervolgens ook nog langs een mooi vijverlandschap, de Sint-Amorkapel en het Albertkanaal.

De vijvers zijn het geliefkoosde terrein voor moerasvogels, zoals de blauwborst en de waterral. De roerdomp komt hier in de winter voedsel zoeken. De boomleeuwerik, boompieper, roodborsttapuit en de levendbarende hagedis vinden in de heiderelicten de ideale leefomgeving. Wespendief, havik, buizerd en boomvalk zijn broedvogels.



Foto's / video's