Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Holven - 't Plat

4,1 km (5500 stappen)   1 u 1 min    geel
Kinderwagens Parking

Startplaats: Palisstraat 11, 3990 Pelt Bosland: Holven -'t Plat - startplaats 't Plat

Downloaden voor GPS Printen


Deze prachtige wandeling passeert grotendeels door het natuurgebied van Natuurpunt: 't Plat. Dit is een gebied met afwisselend heide, ruigten, broekbossen en heerlijk geurende gagel. Het is een oase voor heel wat amfibieën, reptielen en libellen.

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: geel
Afstand: 4,1 km
Duur wandeling: 1 u 1 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Zand / landduinen, Grasland, Moerasbos
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • De gele route vertrekt aan de startplaats in de Kleine Boemerangstraat, Pelt
  • Een deel van de route loopt door een vochtige beekvallei. Het gebied kan lang nat blijven na een regenbui, ook bij droog weer zijn laarzen of ander aangepast schoeisel aangeraden.
  • Honden graag steeds aan de leiband.
  • Openbaar vervoer: Belbus 745 (Halte Pelt Palisstraat)

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Natuurpunt maakt samen met vele plaatselijke vrijwilligers werk van meer en betere natuur voor iedereen. 

Natuurpunt wil meer natuur: dankzij onze inspanningen blijven unieke gebieden gevrijwaard.
Natuurpunt wil betere natuur: via deskundig beheer slagen we erin om de soortenrijkdom in onze natuurgebieden te verhogen. 
Natuurpunt wil natuur voor iedereen: we stellen onze natuurgebieden waar mogelijk open voor iedereen.

Wil ook jij helpen om de natuur in Vlaanderen te beschermen? Wordt vandaag nog lid van Natuurpunt!

Uitgebreide beschrijving

De gele route is de mooiste route van dit wandelgebied! De wandeling loopt door het natuurgebied van Natuurpunt: 't Plat. Dit is een gebied met afwisselend heide, ruigten, broekbossen en heerlijk geurende gagel. Het is een oase voor heel wat amfibieën en reptielen. Tijdens de zomermaanden zoeven er hier maar liefst 17 verschillende soorten libellen door de lucht. Er werden ook zo'n 45 verschillende vogels gespot die hier boreden. 't Plat mag zich terecht een natuurgebied van grote waarde noemen!

Het wandelgebied Holven - 't Plat bestaat uit drie delen met elk zijn eigen startplaats.
De groene en oranje wandeling lopen door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen. De bossen sluiten aan de oostkant aan op Pijnven, één van de grootste aaneengeloten dennenbossen van Vlaanderen.
De gele route laat je het door Natuurpunt beheerde natuurreservaat 't Plat ontdekken. Natte en droge heide lossen elkaar hier af met ruigten en broekbossen en zorgen voor een enorm gevarieerd landschap. De heide wordt begraasd door een eigen kudde schapen. 
De blauwe route werd speciaal aangelegd voor de bewoners van de MS-kliniek. Deze wandeling is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers en wandelwagens. Onderweg zijn er verschillende aangepaste belevingselementen (deze worden in de loop van 2020 vernieuwd). Dat dit gebied in de prehistorie al bevolkt was bewijzen de grafheuvels die je op deze route tegenkomt.

 

Wandelkaarten kopenFoto's / video's