Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Venusberg

6,1 km (8300 stappen)   1 u 31 min    oranje
Horeca Parking

Startplaats: Kerk Meldert, Zelemsebaan 1, Lummen Vallei van de Zwarte Beek: Venusberg - startplaats Kerk Meldert

Downloaden voor GPS Printen


Ontdek de verschillende landschappen in de vallei van de Zwarte Beek: holle wegen, weilanden, bossen, knoteiken: op deze route vind je het allemaal! De holle wegen kunnen bij regenweer erg modderig zijn, trek dan zeker laarzen aan!

Kenmerken

Regio: De Zwarte Beek
Kleur: oranje
Afstand: 6,1 km
Duur wandeling: 1 u 31 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Holle wegen
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

  • De oranje route vertrekt vanaf de kerk van Meldert, Zelemsebaan, Lummen.
  • Honden steeds aan de leiband
  • Laarzen zijn aangeraden!
  • Openbaar vervoer:
    Bus 35c en 91 (Halte Meldert Centrum)
  • Er is horeca in de omgeving van de startplaats

Tip! vergeet je verrekijker niet!

 

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

In de volledige Vallei van de Zwarte Beek beheert Natuurpunt verschillende prachtige natuurpareltjes. Natuurpunt maakt samen met vele plaatselijke vrijwilligers werk van meer en betere natuur voor iedereen. 

Natuurpunt wil meer natuur: dankzij onze inspanningen blijven unieke gebieden gevrijwaard.
Natuurpunt wil betere natuur: via deskundig beheer slagen we erin om de soortenrijkdom in onze natuurgebieden te verhogen. 
Natuurpunt wil natuur voor iedereen: we stellen onze natuurgebieden waar mogelijk open voor iedereen.

Wil ook jij helpen om de natuur in Vlaanderen te beschermen? Wordt vandaag nog lid van Natuurpunt!

Uitgebreide beschrijving

Ontdek de verschillende landschappen in de vallei van de Zwarte Beek: holle wegen, weilanden, bossen, knoteiken: op deze route vind je het allemaal. De holle wegen kunnen bij regenweer erg modderig zijn, trek dan zeker laarzen aan. 

In de omgeving van Venusberg werkt Natuurpunt met zijn vele vrijwilligers al jaren aan akkerbeheer en heideherstel. Ook elders in de Vallei van de Zwarte Beek beheert deze vrijwilligersvereniging verschillende unieke natuurparels.

De Zwarte Beek in Limburg is één van de ecologisch meest waardevolle waterlopen van Vlaanderen.  Toch zijn ook daar werken nodig om de waterkwaliteit en het visbestand verder te verbeteren.

Het afwaarts gedeelte van de Zwarte Beek werd in het verleden rechtgetrokken. Er werden stuwen geplaatst en daardoor ging het contact tussen de waterloop en haar vallei verloren. In 2017-2018 werd er een hermeanderingsproject uitgevoerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij in samenwerking met natuurpunt. 

Het beekherstelproject van de Zwarte Beek verbeterde de structuurkwaliteit van de waterloop over een lengte van meer dan 2,5 km. In de gebieden ‘Bocht van Laren’ en ‘Schurfert’ werden (historische) meanders terug uitgegraven en de rechtgetrokken delen van de Zwarte Beek werden (gedeeltelijk) gedempt. De Zwarte Beek kreeg daardoor haar stromende karakter terug. De afwisseling tussen binnen- en buitenbochten met bijhorende variatie in stroomsnelheid, erosie- en sedimentatieprocessen creëert nu nieuwe kansen voor stroomminnende vissoorten zoals kopvoorn, serpeling en andere waterminnende planten en dieren.

De vismigratieknelpunten in de Zwarte Beek zoals de stuw ter hoogte van de Gestelse Heide en de Gestelse molen werden vispasseerbaar gemaakt. Naast een verbetering van de waterloopstructuur zorgde het project ook voor een verhoging van het waterbergend vermogen van de vallei en een herstel van de landschappelijke en ecologische waarden in het natuurgebied.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's