Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

LIETEBERG

10,0 km (13500 stappen)   2 u 29 min    rood
Parking

Lieteberg - Instapplaats Krieckaert
Munsterbos - Instapplaats Hoefaert

Downloaden voor GPS Printen


Vanuit Hoefaert trekt deze rode wandeling deels door het bos maar ook door het gezellige dorp van Gellik en langs het kanaal.

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: rood
Afstand: 10,0 km
Duur wandeling: 2 u 29 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Akkers / weilanden
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

  • De route is niet toegankelijk wandelwagens
  • Graag honden aan de leiband
  • Bij de startplaats is beperkte horecagelegenheid (hoeveijs)

Wandelkaart

Je kan de wandelkaart van de lussen in de Warmbeekvallei niet verkrijgen via onze webshop. Je kan de kaart kopen via de website van VVV Hamont-Achel.

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Deze korte groene route is goed toegankelijk voor wandelwagens. Wandel langs het planetenpad en ontdek de eerste planeten van ons zonnestelsel. Het planetenpad loopt van 't Mulke tot Haarterheide en geeft het zonnestelsel in schaal weer. Na een afslag passeer je langs ' De Tomp', het restant van een torenmolen. Bij 't Mulke steek je de Warmbeek over, hier zie je de vistrap die aangelegd werd om vissen bij de molen de kans te geven noordwaarts te zwemmen tot aan hun paaiplaatsen. 

 

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's