Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Bolderberg-Viversel

3,8 km (5200 stappen)   57 min    groen
Horeca Parking

Startplaats: Galgeneinde 22, Heusden-Zolder De Wijers: Bolderberg-Viversel - startplaats domein Bovy
De Wijers: instapplaats Dienst Toerisme

Downloaden voor GPS Printen


De getuigenheuvels Bolderberg en Galgenberg vertellen het verhaal van een ver verleden. Je moet er wel een stevige klim voor over hebben. Bovenop de top van de Bolderberg word je beloond met een prachtig panorama op de vijvers en het kasteel van Terlaeme

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: groen
Afstand: 3,8 km
Duur wandeling: 57 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Boomgaarden, Moerasbos
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Uitgebreide beschrijving

Deze route kan je starten aan 't Mulke of aan Domein de Bever. Onderweg ontdek je een paar unieke plekjes in de vallei. In de omgeving van Domein De Bever wandel je langs en over de warmbeek. Hier zijn ook enkele leuke belevingselementen voor jong en oud aanwezig, deze zijn onderdeel van het Beverpad, een korte belevingsroute die ook aan Domein de Bever vertrekt. Je passeert verderop de vistrap bij 't Mulke. De statige kastanjedreef net voor de Laathoeve biedt nestplaats aan verschillende vleermuizen.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.



Foto's / video's