Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Herkenrode

7,0 km (9400 stappen)   1 u 44 min    rood
Horeca Kinderwagens Parking

Startplaats: Herkenrodeabdij 4, Hasselt De Wijers: Herkenrode - startplaats Abdijsite

Downloaden voor GPS Printen


Wegens werken aan de brug van Kuringen is een stukje van de route tijdelijk aangepast. De rode route steekt het kanaal niet meer over. De bewegwijzering op terrein werd aangepast. Ontdek de serene sfeer en de natuurlijke omgeving van de abdijsite Herkenrode. Laat je tevens verleiden voor de rust aan het Albertkanaal en geniet van de mooie landschappen van De Wijers.

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: rood
Afstand: 7,0 km
Duur wandeling: 1 u 44 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Akkers / weilanden, Boomgaarden, Waterplas / vijver, Grasland, Park
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Openbaar vervoer:
    - Lijn 51 Hasselt -Heusden tot aan halt Herkenrode Brug
    - In het weekend en op zon- en feestdagen rijden bussen H01 en H10 tot op      de parking van het domein.
    - Controleer zeker www.delijn.be voor de dienstregeling
  • Er is gratis parkeergelegenheid bij de abdij
  • Honden steeds aan de leiband, een hondenlosloopzone van 2 hectare  is voorzien bij de abdij achteraan de parkings

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Abdijsite Herkenrode - www.abdijsiteherkenrode.be

In en rond de oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode valt er heel wat te beleven. Bezoek het belevingscentrum, ga op wandeltocht of vertrek op fietstocht om het bijzondere natuurgebied rond de abdij te verkennen.

Uitgebreide beschrijving

!!! korte (tijdelijke) omleiding  !!!

Wegens werken aan de brug van Kuringen wordt een stukje van de rode route tijdelijk omgeleid. Je steekt  het kanaal niet over maar volgt het jaagpad aan de zuidkant. De bewegwijzering werd op terrein aangepast. Je kan dus gewoon de rode driehoekjes blijven volgen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft heel wat inspanningen geleverd om het landschap te herstellen. Het lijkt wel alsof je in de 17de eeuw rondloopt, de bloeitijd van de abdij. In de verschillende hoogstamboomgaarden krijgen tientallen oude appel- en peer variëteiten opnieuw een plek. Van de appels wordt appelsap geperst. Schapen en runderen helpen een tandje om de vochtige graslanden te beheren. de nieuwe vijvers zijn voor de roerdomp een broedplaats. Soorten zoals graspieper, veldleeuwerik en roodborsttapuit voelen zich thuis op Herkenrode!

De molen van Tuilt werd reeds in 1083 als banmolen vernoemd. Ban betekent dwang of plicht. Inwoners van Tuilt waren namelijk verplicht hun graan te laten malen in deze molen. Een vroege vorm van belasting! Om de molen aan te drijven werd een molenstuw aangelegd die het waternieveau regelde. Hierdoor konden veel vissen niet naar andere gebieden zwemmen om voedsel te zoeken of zich voort te planten. De gracht rondom de molen werd daarom als omleidingskanaal ingericht. 

Wandelkaarten kopenFoto's / video's