Langs Limburgse wandelwegen, kom je altijd wel een kapelletje tegen
Wist je dat Vlaanderen zo'n 15.000 kapelletjes telt? Ze zijn te vinden in elke straat: van kleine gevelbeeldjes tot sfeervolle veldkapellen. Deze bijzondere monumentjes geven het landschap kleur en dragen eeuwenoude tradities en verhalen met zich mee. Ook in Limburg kom je ze volop tegen. Tijdens de wandelingen hieronder geniet je niet alleen van de prachtige natuur, maar ook van een vleugje spiritualiteit onderweg.
-
Landschapswandeling Rullingen, startplaats Ulbeek
Vertrek op het dorpsplein van Ulbeek voor een korte wandeling van 4,5 km (blauw) en je komt al snel de Heilig-Hart kapel tegen, beschaduwd door twee linden en links begroeid met klimop. Deze kapel werd in 1893 opgericht door het echtpaar Hayen-Bomal naar aanleiding van de geboorte van hun eerste kind.
Vervolg de wandeling doorheen boomgaarden naar een mooi uitzichtpunt in Oetersloven en de Kapel van Oetersloven, omgeven door een oude boomgaard met een aantal perelaars en een meidoornhaag. De kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw wordt in de 12de eeuw reeds vermeld maar het huidige barokke gebouw dateert uit de 17de eeuw.
Bekijk de route hier.
-
Wandelgebied Elen, startplaats kerk Elen
In het wandelgebied Elen leidt de oranje route (7,8 km) je door het gezellige dorpje Elen, langs de Maas en grindwinningsgebied Elerweerd. Tussen het dorp en de uiterwaarden van de Maas vind je de Kapel van Rust met daarnaast een klein parkje waar je even kan uitrusten (en bezinnen) tijdens je tocht.
Bekijk de route hier.
Langs de gele wandellus in dit wandelgebied (7 km) tref je een Kapel gewijd aan de H. Rita - patrones voor hopeloze zaken. Dit kapelletje heeft een prachtig interieur en wordt nog steeds druk bezocht. Het is beslist een kort bezoekje waard. De gele wandellus in Elen brengt je tot op 100 meter van het kasteel.
Bekijk de route hier.
Met behulp van de wandelwissels kan je je eigen wandelroute langs beide kapelletjes samenstellen.
-
Wandelgebied de Kempen, startplaats einde Kempenstraat
Al snel na de start van deze stevige wandeling van 12,5 km kom je – pal op de grens van België met Nederland – een Mariagrot tegen. Wist je dat de naam “Lourdesgrot” wordt gebruikt bij de afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw en Bernadette Soubirous en de naam “Mariagrot” wanneer alleen de Moeder Gods wordt afgebeeld?
Verder op deze wandeling zie je ook enkele grenspalen die men in 1843 plaatste om de grens tussen het toen nog prille Belgie en Nederland te markeren.
Bekijk de route hier.
-
Munsterbos, startplaats Munsterbilzen Dorp
Langs de rode wandellus van 6,2 km doorheen het Munsterbos vind je twee bijzondere kapelletjes, beide gebouwd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog: de Sint-Amorkapel en de Kapel Geheim Leger uit 1947. De Sint-Amorkapel heeft het uitzicht van een miniburcht. De ronde toren is zelfs voorzien van schietgaten. De kapel is toegewijd aan de Heilige Amor, een heilige uit de 8ste eeuw, een Franse pelgrim die zich op latere leeftijd als kluizenaar vestigde in Munsterbilzen. De Kapel Geheim Leger is een betreedbare kapel uit 1947. Dit eenvoudige bakstenen kapelletje draagt het embleem van de verzetsbeweging Geheim Leger. Het is gebouwd op de plaats waar een voormalige schuilplaats van deze verzetsbeweging was en waar een aantal leden van deze beweging door de bezetter werden geëxecuteerd.
Bekijk de route hier.
-
Koersels Kapelleke, startplaats De Watersnip
Start aan het Bezoekerscentrum De Watersnip voor een korte, toegankelijke wandeling van 2,4 km en hou even halt aan het Bedevaartsoord Koersels Kapelleke dat al sinds 1826 bestaat. Een man was zonder drinken verdwaald op de heide. Hij was erg verzwak en stervend. Hij riep de Heilige Maria aan. Er ontsproot een bron en hij overleefde. Uit dankbaarheid plaatste hij een staak met een Mariabeeld, dat sindsdien Onze Lieve Vrouwe aan de Staak of Onze Lieve Vrouwe bij 't Fonteintje werd genoemd. Er werd een kapel gebouwd, waarvan het oudste gedeelte, het koor, uit 1833 stamt.
Deze route is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
Bekijk de route hier.
-
Platwijers Wijvenheide, startplaats Heidestrand
Als je voor de gele wandellus van 12,7 km vanuit startplaats Heidestrand kiest, kom je aan de vele vijvers niet alleen boomkikkers, roerdompen en reigers tegen, maar ook de kapel van Hamelheide. Eeuwen geleden ontstond er een bidplaats in Stokrooie. Eerst bouwde men daar een kapel, later de Sint-Amanduskerk. Vandaag bestaat er een tweede bidplaats, de kapel van Hamelheide, waar bedevaartgangers Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand aanroepen.
Bekijk de route hier.
Veel wandelplezier!